Navigeer naar

Locatie

News Events Blog

Geschiedenis

Numansdorp, dinsdag 18 Jun 2024

Molendijk 2 3281 LT Numansdorp

Numansdorp, dinsdag 18 Jun 2024

Molendijk 2 3281 LT Numansdorp

Numansdorp, dinsdag 18 Jun 2024

Het Schippershuis, een plaats waar verleden en heden samensmelten.

Het Schippershuis, genesteld in het hart van Numansdorp in de Hoeksche Waard, is meer dan alleen een gebouw; het is een levend monument dat de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de Hoeksche Waard belichaamt. 

 Door de jaren heen heeft het een reeks transformaties ondergaan, die elk een nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn boeiende verhaal. Oorspronkelijk dienstdoend als filmzaal en café, heeft het Schippershuis zich ontwikkeld tot een centrale ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en ver daar buiten, waar belangrijke jaarlijkse evenementen zoals de ‘heerenrekening’ van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen plaatsvonden. Deze bijzondere bijeenkomsten, waaraan vooraanstaande leden van de gemeenschap zoals de burgemeester, dominee en dokter deelnamen, onderstrepen het belang van het Schippershuis als een cultureel en sociaal knooppunt.

De voormalige filmzaal met het karakteristieke authentieke plafond.

De traditie van het heerendiner, een evenement dat diepgeworteld is in de geschiedenis van het Schippershuis, weerspiegelt de waarden en het gemeenschapsgevoel van Numansdorp en de Hoeksche Waard. Het is een gelegenheid waarbij de notabelen van de gemeenschap samenkomen om niet alleen culinaire hoogstandjes te delen, maar ook om banden te versterken, verhalen uit te wisselen en de toekomst van de gemeenschap te bespreken. Deze bijeenkomsten zijn emblematisch voor de manier waarop het Schippershuis fungeert als een bindmiddel voor de gemeenschap, door het bevorderen van een gevoel van eenheid en continuïteit.

‘t Schippershuis is al meer dan een eeuw het kloppende hart van de Hoeksche Waard. Het markante pand in Numansdorp, waar je nu gezellig kunt tafelen, is ondertussen echt een deel van het dorp en de Hoeksche Waard geworden. Maar de oudere inwoners weten nog goed dat ‘t Schippershuis ooit aan de andere kant van de Molendijk stond, tot het 75 jaar geleden werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Daar, waar je nu ontspannen op houten bankjes van het uitzicht over de dorpshaven geniet, stond ooit het oude pand, vanaf 1900 een gezellig café en restaurant.

De zijkant van de dijk werd ‘De Vergulde Zon’ genoemd. Maar toen, op 6 november 1944, bliezen de Duitsers de kade op.

Door de muren van de kade op te blazen, probeerden de Duitse soldaten te voorkomen dat de bevrijders de haven binnen konden varen. De geallieerden hadden toen al Willemstad ingenomen. Door deze actie werden het Schippershuis en de huizen er tegenover zwaar beschadigd. Maar de wederopbouw na de oorlog, aan de noordkant van de dijk, laat zien hoe veerkrachtig en vastberaden de gemeenschap was.

Het nieuwe pand, waar nu feestelijk wordt gedineerd en huwelijken worden gevierd, opende in maart 1949. Niet meer aan de zuidkant, maar trots aan de noordkant van de dijk. En tijdens de verschrikkelijke stormvloed in 1953 bewees deze plek, die toen tijdelijk als gemeentehuis en opvang diende, opnieuw zijn waarde. Prins Bernhard en Koningin Juliana kwamen zelfs langs. 

Watersnood van bovenaf. Het Schippershuis met natte voeten.

Veel later in november 2007 bracht Koningin Beatrix een streekbezoek aan de Hoeksche Waard.

De lunch werd gebruikt in restaurant het Schippershuis. Speciaal voor deze gelegenheid had de zaal een metamorfose ondergaan en was geheel in huiselijke sfeer ingericht. Een fantastische ervaring en een zeer tevreden Majesteit.

Koningin Beatrix genoot van de lunch in het Schippershuis.

Het verhaal van het Schippershuis is echt een verhaal van herinnering, veerkracht en gemeenschapszin, diep geworteld in Numansdorp en de Hoeksche Waard.

Het verhaal van het Schippershuis is dus niet slechts een verhaal van stenen en mortel, maar een levendige illustratie van veerkracht en herinnering. Het dient als een herinnering aan de rijke tradities en de culturele erfenis die de inwoners van Numansdorp en de Hoeksche Waard koesteren. Door de jaren heen is het Schippershuis uitgegroeid tot een symbool van trots en identiteit voor de Hoeksche Waarders, een plaats waar verleden en heden samensmelten.

Pareltjes van de verbouwing

Pareltjes van de verbouwing

Het Schippershuis in Numansdorp ondergaat momenteel een grondige renovatie, een periode vol hamerslagen, verfpotten en een hoop gezellige drukte achter de schermen. Ons doel is om dit historische pand zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen, zoals...

Lees meer
Hoeksch Nieuws

Hoeksch Nieuws

Groot nieuws uit Numansdorp: 't Schippershuis ondergaat metamorfose! Ben je een fan van gezellig tafelen met uitzicht op het pittoreske haventje van Numansdorp? Dan hebben we fantastisch nieuws! 't Schippershuis, een begrip in de regio, krijgt niet alleen nieuwe...

Lees meer
Hoeksche Waard Exclusief

Hoeksche Waard Exclusief

Jong stel neemt 't Schippershuis over. Ze hebben er ongelooflijk veel zin in. Zeker nu ze, sinds bekend is dat ze 't Schippershuis hebben overgenomen, louter en alleen positieve reacties hebben gekregen. Kay Cameron uit Strijen gaan het markante restaurant op de kop...

Lees meer

EVENEMENTEN AGENDA

Paardenmarkt

Paardenmarkt

12 juni terras open! De Paardenmarkt in Numansdorp is een jaarlijks evenement dat vele bezoekers uit de Hoeksche Waard en daarbuiten trekt. Het is een gezellige markt waar mensen samenkomen om te genieten van de sfeer en activiteiten. Na een dag vol plezier en...

Lees meer