ILJA POST reporter AD – foto Jeffrey Groeneweg
Wie het pand nog van vroeger kent, herkent het markante hoekhuis uit 1948 nog altijd van het exterieur. Maar het interieur heeft de afgelopen maanden een enorme transformatie doorgemaakt. ,,Er is veel gesloopt en opnieuw opgebouwd, maar met respect voor de historie”, aldus Cameron de Jong.
Sterker, veel oude elementen hebben ze juist expres teruggebracht en in oude glorie hersteld. ,,De projectors naar de feestzaal beneden bijvoorbeeld uit de tijd dat het pand nog dienst deed als lokaal filmhuis. En ook de plaquette van de eerste steenlegging heeft opnieuw een prominente plek gekregen in de nieuwe inrichting.”
,,Grappig verhaal: het jongetje die deze eerste steen ooit legde, nadat het oude Schippershuis sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam onlangs nog langs om ‘m te bekijken. Dik in de 80 is die meneer Viergever nu”, voegt Kay toe.
En zo kleven er nog meer verhalen aan dit pand, dat tot april dit jaar nog werd uitgebaat door Daan en Miranda van der Giesen. ,,Wist je bijvoorbeeld dat Prins Bernhard tijdens de Watersnoodramp hier ooit zijn hoofdkwartier had? Of dat er achter het voorheen verlaagde plafond een prachtig gewelf schuilging?”
Voor Kay, die ooit nog dacht aan een carrière als beroepsmilitair bij de commando’s alvorens toch de slagerij van zijn vader over te nemen, voelde een en ander alsof hij opnieuw de selectie moest doormaken. ,,Die slagerij in Strijen heb ik inmiddels verkocht. Maar in plaats daarvan heb ik afgelopen jaar mijn horecaslagerij verder uitgebouwd met een nieuwe loods in Numansdorp. Van daaruit bedien ik inmiddels een kleine tweehonderd top- en sterrenrestaurants. Gecombineerd met de overname van ’t Schipperhuis en ook nog een verhuizing privé kun je wel stellen dat het een pittige periode is geweest.”
Maar, zegt hij: ,,Toewerken naar de heropening van dit lokaal iconische restaurant voelde eerder als hobby dan werk. Top ook was de samenwerking met Hajé Verbouw uit Dordrecht. Een bouwbedrijf gespecialiseerd in het opknappen van historische panden.”
,,Mede dankzij hen is het pand, krap een half jaar later, zo goed als klaar voor de grote herlancering”, zegt Cameron. ,,Het enige wat nog rest is een laatste plintje leggen of toiletbordjes ophangen. Maar het team is al helemaal op elkaar ingespeeld. Al bijna een maand zijn we achter de schermen aan het proefdraaien om de keuken en service perfect op elkaar af te stemmen. En voor de reguliere opening, volgen nog een paar testdagen. Met onder andere een borrel voor genodigden, een goedmakertje naar de buren – die maanden in de herrie hebben gezeten -en vanaf zondag 10 november proefvaren tot en met 17 november.”
Daarna, zo is de bedoeling, moeten alle kinderziektes eruit zijn gefilterd. En begint het Grote Genieten voor staf en gasten die dan tegelijk een nieuw menuconcept krijgen voorgeschoteld, bedoeld om verspilling te voorkomen.
Kay: ,,Mensen kunnen hier straks terecht voor een simpel, maar smakelijke kippetje of visje tot Japanse wagyu. Maar wie een hoofdgerecht bestelt, krijgt ook enkel dat. Eventuele bijgerechten kun je naar smaak bij bestellen. Zo houden we de prijs relatief laag en eet iedereen precies wat hij wil.”