Zeg je Daan en Miranda dan zeggen de Numansdorpers, en ook veel andere eilanders: ‘t Schippershuis. Een kleine veertig jaar nu, runnen ze – hij 43, zij 37 jaar – het restaurant en de feestzaal die erbij hoort. Maar het is tijd voor een ander leven. ‘We hopen wel dat de horecafunctie blijft en dat de nieuwe eigenaar het met dezelfde passie wil voortzetten’.
foto: Arie Kievit
Vanuit hun woonkamer boven het restaurant ’t Schippershuis hebben Daan (60) en Miranda (58) van der Giesen een prachtig uitzicht over het haventje van Numansdorp. Als vierde generatie die het restaurant uitbaat, gaat het Daan en Miranda ook aan het hart ermee te stoppen. Maar de jaren gaan tellen, zeker nu Daan merkt dat zijn gezondheid brozer wordt en ze graag meer tijd besteden aan hun sociale leven.
Nieuwe fase in ons leven
,,Als je net als ons dit al zolang doet, weet je dat je er op een gegeven moment een punt achter moet zetten’’, zegt Daan. ,,Waarom nog langer verder gaan, met het gevaar dat we later zeggen: ‘We hadden eerder moeten stoppen’. We verheugen ons op de nieuwe fase in ons leven die aanbreekt: meer tijd doorbrengen met de kinderen en vrienden en wat vaker naar ons huisje in Zeeland.’’
Er was al snel tamtam in Numansdorp, toen rondzong dat Daan en Miranda ‘weleens zouden kunnen gaan stoppen’. ,,En dat is begrijpelijk’’, vindt Miranda, ,,want we vervullen een sociale functie in het dorp. Als restaurant met groot terras, maar ook als feestzaal. Er zijn bij ons huwelijksplechtigheden gehouden en huwelijksjubilea gevierd. En nieuwe inwoners komen hier vaak naartoe als ze in het dorp willen integreren.’’
‘Een klik, dat is fantastisch’
Op 1 april stopt het horecaduo ermee. ’t Schippershuis gaat binnenkort in de verkoop: ze zijn nog bezig met verkoopmakelaars. ,,Wij willen uiteraard dat het horeca blijft’’, vertelt Miranda. ,,Dat het werk wat we hebben opgebouwd wordt voortgezet. De ingrediënten voor een succesvolle voortzetting zijn aanwezig: de centrale locatie aan de dorpshaven, omliggende nieuwbouwprojecten, de uitstekende staat waarin ’t Schippershuis verkeert en de mogelijkheden voor een snelle, moderne uplift.’’
,,Dat een ander stel het overneemt of het pand wordt gekocht door een belegger die er een franchiser inzet’’, haakt haar echtgenoot in. ,,Hoewel de man/vrouw-formule in de horeca misschien een beetje uit de tijd is geraakt. Er is ook wel wat voor nodig om het ook zakelijk te laten slagen. Ik moet zeggen dat ik het verschrikkelijk goed heb getroffen met Miranda. Dat is een klik, dat is fantastisch.’’
We hebben de lunch verzorgd voor koning Willem-Alexander en prinses Beatrix
Miranda van der Giesen (58)
Met het besluit genomen, komen herinneringen sneller bovendrijven, merken ze. Herinneringen aan de jaarlijkse paardenmarkt, de thema-avonden, de talloze feestavonden en het goed gevulde terras. ,,Of er ook notabelen zijn geweest?’’, herhaalt Miranda. ,,We hebben een keer de lunch verzorgd voor koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. En er zijn hier ministers geweest en andere bekende Nederlanders. Maar die wil ik niet noemen, want zij zijn niet belangrijker dan de andere gasten. Onze waardering ligt veel meer bij de vaste gasten.’’
Coronatijd als proefperiode
’t Schippershuis heeft – terugkijkend – hun leven verrijkt: ‘Het was voor 99,9 procent lol en plezier’. Voor een zwart gat zijn ze allerminst bang. ,,Met corona was er ook voor ons spanning, maar vooral ook een soort ‘heerlijk gevoel’’’, aldus Daan. ,,Alsof het een soort prepensioen was. We hadden tijd voor de kinderen en vrienden. Dat was een soort proefperiode van wat ons nu te wachten staat. En daar kijken we naar uit.’’